Børsting :
Hvordan stelle pelsen?
For hunden og ens egen skyld må man begynne pelsstell med en gang man får valpen i hus. Setter det seg for mye floker er det ubehagelig for både hund og eier å begynne på dette. Ikke ta skippertak, men gjør det som regel at man børster hunden minst hver 2-3 dag. Gjerne hver dag om man har tid og anledning. I begynnelsen kan det være lurt å gjøre dette når hunden allikevel ligger på fanget. Finn frem børste og kam og gre igjennom. Prat rolig og bestemt med valpen, skryt av ønsket adferd. Til slutt vil dette være en stund den vil nyte. Ikke gre tørr pels, men bruk en balsam som kan bli igjern i pelsen. Grer man tørr pels er det lett for at den blir statisk og man knekker tuppene. Da blir det vanskeligere å få en lang og fyldig pels. Man trenger børste, kam (fin og grovtannet) og balsam. Til og begynne med er pelsen lett å gre, men fra valpen er ca. 8-12 mnd. vil den komme i pelsskiftet og flokene kan komme over natten. Dette stadiet går over, men man bør være ekstra påpasselig slik at ikke flokene blir til uløselige tover. Begynn alltid å gre under ifra, altså med hårretningen ( nedover). Legg hunden på rygg, børst bryst, mage og innsiden av bena. Først med børste og så med kam, for å få ut alle småfloker. Legg så hunden på siden og børst også her under ifra. Del gjerne opp pelsen, og gre lag for lag. Først med børsten så med kam. Dette er en teknikk som kommer godt med når valpen er blitt voksen og har mer pels.Vær veldig forsiktig når du skal gre frambeina. Dette er ett veldig sårt område for hunden. Vær nøye bak ørene og under armhulen. Når du skal gre ut en floke, er det lurt først å løse den opp så godt du kan med fingrene så med kam. Ikke dra, men løs forsiktig opp slik at mest mulig pels sitter igjen. Hold alltid på innsiden av floken med fingrene dine, da sliter du ikke så mye i huden. Bruk gjerne en spraybalsam for utgreing, dette letter jobben med flokene.
http://www.nbhk.info/sider.php?s=187&m=6 Bading
Husk også alltid balsam.Riktig valg av shampoo og balsam er viktig, noen produkter kan faktisk lage flere floker og hunden kan få tørr hud og pels. Hunden bør bades hver 7-14 dag. Bad aldri en hund med floker. Gre hunden ut på samme måte som beskrevet ovenfor. Når hunden er flokefri settes den i badekar/dusj og gjennomvætes med lunkent vann. Ikke spyl hunden direkte i øregangen, øyne eller snuten. Fordel shampoo jevnt over og bruk lignende teknikk som ved utgreing. Bruk drateknikk. Når hunden er ferdig vasket, skylles den godt. Håndkletørke hunden lett før du fordeler balsam jevnt over og bruk samme teknikk som ved sjamponering. La balsamen stå i minst 2 min og skyll ut. Knip vannet godt ut med hendene, før du legger den i håndkle. Ikke masser, men knip vannet ut. Når hunden er badet, har det nok kommet en og annen floke, selv om man gredde ut før badingen. Sett/legg hunden på ett bord. Dette letter arbeidet for deg selv. La gjerne hunden sitte innpakket i håndkle 10 minutter før du begynner føning, for å korte ned fønetid. Når hunden er ca. 50% tørr, begynner man med børste og kam. Her bruker du også samme teknikk som ved kjemming. Børst under fra og ned. Bruk gjerne en klemme for å sette pelsen vekk, lag for lag. Når hunden er tørr lages det midtskill på ryggen og man setter luggen opp i en hårstrikk. Gre deretter igjennom pelsen med fintannet kam, slik at man er sikker på at alle småfloker er borte. Man kan også klippe rundt og mellom potene. Etter et bad må man alltid tørke øregangen, slik at den ikke går fuktig. Dette kan føre til ørebetennelse. Ørene skal holdes tørre og fine. Ørehårene bør nappes hvis de får veldig mye hår. Ikke napp hår i ett rødt og hissig øre. Hvis hunden er rød/brun og illeluktende i øregangen, må veterinær kontaktes. Tegn på ørebetennelse hos hund er at de rister på hodet og klør seg veldig mye.
Negler Neglene skal også klippes med jevne mellomrom, gjerne hver 14 dag. Det kan være litt vanskelig å vite hvor langt inn man skal klippe, men man skal kunne se nerven. Har man godt lys så ser man en rosa strek inne i neglen. Klipp et lite stykke utenfor denne. Noen hunder har svarte negler og da må man gå ut fra andre ting. Havanaisen har ett hakk på undersiden av neglen, finn dette og klipp ett stykke utenfor. Klipp heller ofte og lite enn sjelden og mye. Jo lenger neglene blir, jo lenger blir også nerven.
Tenner Korrekt bitt uten plakk. Tennene skal også sjekkes. Gjør det til en regel at du får se i hundens munn og sjekke tennene. Puss gjerne tennene, minst en gang i uken. Når valpen er ca. 4-5 mnd. vil den begynne å skifte tenner. I denne perioden bør man ikke leke drakamp med valpen, for en så liten valp er løs i kjeven inntil de nye tennene har fått satt seg, og det kan resultere i skjeve tenner eller under/overbitt. Hunden vil klø i tennene og trenger da noe å tygge på. Ikke bruk tyggebein av hud eller griseører, da dette veldig ofte er fullt av salmonella og det resulterer i kraftig diarè. Kjøp heller ett knutebein av tau. Det er passelig hardt for valpen og blir en artig leke når den blir eldre. Man kan gjerne væte ett kjøkkenhåndkle og legge det i frysen. Når hunden begynner å bite på dette, vil det kalde roe ned kløen i gommene. Det er også viktig å følge med på plakk, som oftest trenger alle en tur til veterinær for tannrens med noen års mellomrom. Hunder kan bli veldig syke hvis dette ikke blir passet på. Det er viktig å følge med at også hjørnetennene løsner og faller ut. Ofte skjer ikke dette før de nye er begynt å komme ned, men hvis de sitter helt fast må hunden ha hjelp hos veterinær for å få de ut. Hvis ikke vil den kanskje få ett feil bitt.
http://www.nbhk.info/dokumenter/infohefte_2017.pdf